
Blogs
Zelfde doel en doelgroep en toch unieke content? Hoe dan?
9 oktober 2018
Wil je meer weten?
Mail je vraag aan Celine Verveer of bel: 06 3458 0124
Via social media kun je als hogeschool perfect laten zien wat er binnen jouw onderwijsinstelling gebeurt. Elke hogeschool in Nederland maakt er dan ook gebruik van. Elke hogeschool in Nederland richt zich ook, zo ongeveer, op dezelfde doelgroep. Als doel, doelgroep en middel hetzelfde zijn, zien we dan ook identieke content op al die social media kanalen? Wij namen vier verschillende hogescholen onder de loep. Hoe zorgen deze vier scholen voor (unieke) content?
De vier hogescholen die we bekeken hebben zijn Christelijke Hogeschool Ede, HZ university of applied sciences, Hanzehogeschool Groningen en Fontys. Hieronder is een overzicht te vinden van de hogeschool, hoeveel studenten ze ruwweg hebben en de bekeken social media (in augustus 2018).
Mocht je je afvragen waarom Snapchat niet in dit rijtje staat, van deze vier hogescholen heeft alleen Hanzehogeschool Groningen een actief account. Wanneer je meer wilt weten over het gebruik van Snapchat als onderwijsinstelling houd onze blogs dan in de gaten!

Christelijke Hogeschool Ede
Wanneer je naar de social media kanalen van de CHE kijkt komt de identiteit van de school naar voren (zoals beschreven op de website). Het feit dat het CHE een christelijke hogeschool is komt soms expliciet naar voren. Zo zijn er een aantal theologische opleidingen die ook op social media de revue passeren, maar denk ook aan een kerstfilmpje en aandacht voor de EO-jongerendag. Maar niet al hun content wordt hierdoor gevormd, wat past bij het feit dat ze zich ook op niet-christelijke scholieren richten.
De content van de CHE focust vaak op het verhaal vertellen van de studenten en medewerkers. Vooral op Facebook en Instagram, waar de content een grote overlap heeft, zien we vrijwel in elke post een student op de foto. Hierbij wel de kanttekening dat een groot deel van deze foto’s in scène zijn gezet, wat de posts minder persoonlijk maakt. In de zomerperiode heeft de CHE een serie gemaakt ‘Studenten en vakantie’ waarin verschillende studenten vertellen over wat ze tijdens hun zomervakantie doen.

Wat CHE heel leuk doet, is het maken van eigen meme-filmpjes die ze op Facebook en Instagram plaatsen, een voorbeeld hiervan staat hieronder. De filmpjes bevatten humor, kort en herkenbaar. Het leuke van deze filmpjes is dat, omdat ze zelf gefilmd hebben, het allemaal afspeelt bij CHE zelf zodat er een duidelijk link blijft naar de school.
Bij Instagram maakt de CHE gebruik van stories. Er staan drie stories van studenten vastgezet op hun profielpagina die hun dag laten zien. Dat is een hele goede manier om een selectie van stories te bewaren en onder de aandacht te brengen bij je volgers. De studenten hebben allemaal hun eigen manier om de opleiding te laten zien. Ze nodigen de volgers wel alle drie uit om vragen te stellen. Één van de studenten beantwoord vragen in vlog-style. Zo maakt CHE slim gebruik van haar sterke kanten voor unieke content.
HZ university of applied sciences
Wanneer je de socials van HZ volgt zal je één ding je niet ontgaan, namelijk dat deze hogeschool in Zeeland staat. Veel foto’s en video’s zijn buiten gemaakt en de omgeving, waaronder natuurlijk de zee, speelt hierin een grote rol. Dit is een fantastische mogelijkheid voor unieke content. Op YouTube is er zelfs een afspeellijst genaamd ‘Zeeland’ te vinden. De locatie van de hogeschool is een van haar unieke punten, HZ is namelijk de enige Nederlandse hogeschool die gevestigd is in Zeeland.
Op Facebook en Instagram heeft HZ een winactie gedaan. Door te reageren en anderen te taggen maakte je kans op een HZ-fiets. Bij zo’n actie kun je er natuurlijk voor kiezen om de winnaar met een foto of berichtje bekend te maken, HZ deed dit met het onderstaande filmpje.
Hanzehogeschool
De Facebookpagina van de Hanzehogeschool lijkt vooral ingezet te worden voor huidige studenten. Er worden prestaties van studenten gedeeld, zoals topsporters die een WK of NK winnen, of events in en om Groningen waar studenten naar toe kunnen.
Op het Instagram-account van de Hanzehogeschool vinden we verschillende posts waarin Groningen een grote rol speelt. Dit geeft een goed sfeerbeeld geeft van de omgeving. Wat opvalt is dat de Hanzehogeschool relatief vaak, zeker ten opzichte van de andere hogescholen, Instagram-posts deelt van andere gebruikers. Dit zijn posts van accounts van opleidingen, een studententeam en studenten. Verder wordt op Instagram een aantal keer verwezen naar Snapchat (onder andere in de story die ze hebben vastgezet). Daar kun je volgens de berichten meer vinden over het studentenleven.
Fontys
We sluiten het rijtje af met Fontys. De Facebookpagina richt zich voornamelijk op de eigen studenten, er wordt vooral praktische informatie gedeeld, zoals dat Fontys gesloten is in verband met feestdagen. Deze praktische informatie wordt gecombineerd met korte filmpjes zoals hieronder.
Op Instagram gebruikt Fontys veel video’s in plaats van foto’s. Zo vertelt een student over het studeren in Tilburg, er is een filmpje over de introductieweken en er zijn fragmenten van vlogs. De volledige vlogs zijn te vinden op YouTube.
Dit voorjaar waren de ‘hoor jij Laurel of Yanny’ posts overal te vinden. Fontys zag deze hype en gaf er haar eigen draai aan.
De homepage van Fontys op YouTube laat je heel makkelijk door hun video’s scrollen. Zo is er een lijst voor studiekiezers, de vlogreeks ‘Geluk op Reis’, Work @Fontys en het Denk Groter Debat. Een van de andere lijsten is een reeks minicolleges over diverse onderwerpen zoals 3D printen, design thinking in het onderwijs en nepnieuws.
Uniek in verhaal en vorm
Misschien had je verwacht dat de social media kanalen van hogescholen wel een beetje op elkaar zouden lijken, maar dat is dus niet het geval. ER is veel unieke content te vinden bij de hogescholen. Verschillende invalshoeken zoals de identiteit van een school, de omgeving, huidige versus toekomstige studenten zorgen voor verschillende verhalen. En ook in de uitwerking heb je als hogeschool de kans om jezelf te onderscheiden. Kies jij voor memes, video’s, vlogs, foto’s of stories? Wat past bij jouw identiteit?
Tip: Volg een aantal onderwijsinstellingen met je persoonlijke account. Wanneer je iets leuks, of misschien iets minder leuks, tegenkomt, gebruik dit dan om je eigen content met een nieuwe blik te bekijken.
Heb jij een boost nodig, of wil je eens een frisse blik op jouw contentstrategie? Neem dan gerust contact met ons op.