
Blogs
Wat moet je als onderwijsinstelling met LinkedIn?
10 november 2020
Wil je meer weten?
Mail je vraag aan Rob Speekenbrink of bel: 06 8183 4114
Als organisatie is het heel belangrijk om online te zijn waar de doelgroep zich bevindt om hen te kunnen bereiken. Maar waar zitten je doelgroepen dan? En wat beweegt hen? Het social medialandschap blijft bewegen, dus als communicatieadviseur moet je zeker scherp zijn om in contact te blijven met de doelgroep. Wat we hierbij zien, is dat nog veel onderwijsinstellingen kansen laten liggen op LinkedIn. De focus ligt vaak op Facebook en Instagram, want daar zit immers de jonge doelgroep. Maar vergeet LinkedIn niet als je ook andere doelgroepen wilt bedienen.
Denk verder dan de jonge student
Laten we eerst ingaan op die doelgroep. Wat we in de praktijk merken, is dat de marketing- en communicatieafdeling gefocust op de toekomstige jonge studenten. Logisch, want studentenwerving is voor veel onderwijsinstellingen een belangrijke doelstelling. Toch ben je als onderwijsinstelling niet alleen maar afhankelijk van nieuwe studenten. Het is ook enorm belangrijk om ouders te informeren en enthousiasmeren. En wat denk je van partnerbedrijven en mensen die willen om- of bijscholen? Neem je die al mee in de communicatie?
Omscholers zijn volwassenen met werkervaring die vaak iets anders willen gaan doen, terwijl bijscholers juist willen doorleren in hun huidige vakgebied. Deze mensen hebben over het algemeen een hele ander profiel en socialmediagebruik dan studiekiezers van 15-18 jaar. Je bereikt deze doelgroep niet direct door op Snapchat of Instagram actief te zijn en daar het verhaal van de school te delen.
Ook partnerbedrijven zijn belangrijk voor een onderwijsinstelling. Want waar moeten jouw studenten tijdens hun stage of na hun studie terechtkomen? Kies de juiste partners en laat zien hoe je met hen samenwerkt. Zo kun je als onderwijsinstelling echt het verschil maken.

LinkedIn als communicatiemiddel
Als je helder in kaart hebt wie jouw communicatiedoelgroepen zijn en het social medialandschap een beetje kent, dan kom je snel tot de conclusie dat je als onderwijsinstelling ook actief moet zijn op LinkedIn. Maar wat plaats je daar? In ieder geval andere content dan op Facebook en Instagram.
Wat we zien is dat veel onderwijsinstellingen kiezen voor het plaatsen van vacatures. Logisch, want LinkedIn was natuurlijk een platform voor online CV’s. Wàs, want tegenwoordig is het veel meer dan dit. LinkedIn is hét kanaal om contact te leggen op zakelijk niveau. En dit gaat verder dan alleen een CV, er wordt echt inhoud op zakelijk niveau gedeeld. Denk bijvoorbeeld aan medewerkers die posts en artikelen publiceren die over jouw organisatie gaan. Of bedrijven die vertellen wat hen bezighoudt en met wie ze samenwerken.
Draag je boodschap uit
LinkedIn is bij uitstek hét platform om zakelijk de dialoog aan te gaan, maar ook om te vertellen wat jouw studenten allemaal bereiken. Doen jouw studenten mee aan de Skills The Finals? Lanceren jullie een nieuwe opleiding? Tijd om te pronken! Als je dit juist aanpakt, zul je vanzelf nieuwe partijen aantrekken waarmee je kunt samenwerken. Denk hierbij aan stagebedrijven, samenwerkingen en wellicht ook andere nieuwe opleidingen die aansluiten op veranderingen in de markt.
“Laat zien dat jullie als onderwijsinstelling met beide benen in het werkveld staan.”
Hiermee schep je vertrouwen bij potentiële partners en (volwassen) studenten, dus dat is waar je je op moet focussen. Hoe komt jouw school over als een betrouwbaar instituut met oog voor kwalitatief onderwijs en vooruitgang?
Inspiratie
Wat kun je zoal delen? Dit is voor een groot deel natuurlijk afhankelijk van jouw communicatiedoelen, maar delen graag alvast wat inspiratie met je:
- Mijlpalen binnen de school; docenten die 15 jaar in dienst zijn of een behaalde prijs;
- Locatienieuws; denk bijvoorbeeld aan een aankoop nieuwe locatie of de verkoop;
- De opening van het schooljaar;
- Een aankondiging of verslag van een evenement;
- Conclusies naar aanleiding van onderzoeksrapportages die door de onderwijsinstelling zijn geschreven;
- Stakingen die gevolgen hebben voor de studenten en het personeel;
- Storingen van grote aard (kortstondige storingen zijn niet wenselijk om te vermelden aangezien veel mensen het pas zullen zien zodra de storing voorbij is);
- Het lanceren van een nieuwe opleiding;
- Samenwerkingen met partnerbedrijven;
- Open dagen;
- Informatie over deeltijdopleidingen of volwassenen onderwijs.

Vergeet ook niet om op LinkedIn de interactie aan te gaan. Reageer op comments onder jouw berichten en op berichten waarin de onderwijsinstelling gementioned wordt.

Kortom, wil je, naast de jonge studiekiezer, ook andere doelgroepen bereiken? Kijk vooral ook naar LinkedIn en bedenk hoe jouw organisatie zich op dit platform kan positioneren en ook zakelijke verbindingen kan leggen.
Wil jij meteen aan de slag met een inspiratiesessie LinkedIn voor onderwijsinstellingen?