instagram gids

Blogs Wat is Instagram Gids? En hoe gebruik je het als onderwijsinstelling?
8 december 2020

Wil je meer weten?

Mail je vraag aan Rob Speekenbrink of bel: 06 8183 4114

Instagram heeft weer een nieuwe functie geïntroduceerd: Instagram Guides, ofwel Instagram Gids. Met Gids heb je de mogelijkheid om zelf gekozen berichten van je eigen account, maar ook van anderen te bundelen in een overzicht. Hiermee lijkt het misschien een beetje op Pinterest, waar je ook borden kunt maken op een bepaald thema waar je content op kunt verzamelen. Een groot verschil is dat je in een Gids ook direct de tekst bij elk beeld ziet, waarmee het ook wel wat weg heeft van een lange blogpost. In deze tutorial wordt uitgelegd hoe je zelf een nieuwe Gids aanmaakt op je Instagram-account.

Screenshot met waar instagram gids te vinden is

Instagram Gids werd eigenlijk al in mei geïntroduceerd, maar was op dat moment was het alleen beschikbaar voor een selecte groep. In die periode lag de focus van Gids op wellness onderwerpen, om mensen te helpen in tijden van COVID-19. Gids stelde de makers in staat om samen te werken met organisaties om middelen te delen voor het welzijn en voor het leggen van contacten met anderen. Maar met de laatste uitbreiding van de functie in november 2020, kunnen nu meer gebruikers profiteren van de functie om hun interesses gebundeld te delen.

Je kunt Instagram Gids vinden bij een nieuw tabblad op het gebruikersprofiel (het boekjesicoon tussen het icoon voor het fotoraster en het icoon voor getagde foto’s). Ze zijn ook te vinden op het tabblad ‘Verkennen’. Bezoekers van de Gidsen kunnen ze in hun eigen verhalen en in berichten delen.

de gids pagina op een instagram profiel

Soorten Instagram Gids

Er zijn drie verschillende soorten Instagram Gids.

1. Gids berichten
Zijn er berichten die je graag wilt uitlichten? De foto’s en video’s die jij hebt geplaatst kun je met Gids weergeven.

2. Gids plaatsen
Als er locaties zijn die je graag met je volgers wilt delen dan kan dat door de Gids voor plaatsen te gebruiken. Dit is de ideale manier om je favoriete spots delen met je volgers.

3. Gids producten
Zijn er producten waar je erg enthousiast over bent? Dan kan je de Gids voor producten hiervoor gebruiken.

typen gids

Inspiratie voor het onderwijs

Als onderwijsinstelling is het waarschijnlijk nog moeilijk om te beslissen hoe je met Instagram Gids aan de slag gaat, daarom hebben wij alvast een paar ideeën bedacht ter inspiratie.

Gids producten is een mooi middel om een duidelijk overzicht te maken van je opleiding. Zo kunnen toekomstige studenten ook op Instagram makkelijk zien wat de onderwijsinstelling aan aanbod heeft!
Zijn er plekken die de studenten eigenlijk niet kunnen missen? Zet deze dan in Gids plaatsen. Hieronder alvast een aantal ideeën voor zo’n Gids. 

  • Meest favoriete studieplekken op de campus. Welke plekken zijn het rustigst? Bij welke studieplek kunnen de studenten bijna altijd terecht?
  • Meest favoriete koffietentjes (of restaurants) op de campus. De meest geliefde horecagelegenheden op het campus vinden de studenten overzichtelijk bij elkaar in deze Gids.
  • Gezelligste gezamenlijke ruimtes. Waar kunnen de studenten samen komen en misschien zelfs nieuwe mensen ontmoeten?
  • Belangrijke plekken. Zijn er belangrijke plekken waar de studenten echt van moeten weten? Benoem deze in een gids zodat ze de plekken makkelijk terug vinden!
  • Overzicht van de verschillende onderwijsgebouwen. Welke verschillende (onderwijs)gebouwen zijn er op de campus of verspreid door de stad en waar staan ze?

Bij Gids berichten kan je ook een verzameling maken van berichten rondom een thema. Wij hebben alvast een aantal thema’s bedacht:

  • Tips voor het thuis studeren
  • Coronamaatregelen
  • Een specifiek onderzoeksthema 
  • Studentambassadeurs

Kortom voor een onderwijsinstelling kan Instagram Gids heel gunstig zijn, als je het maar goed inzet!