reacties op instagram

Blogs Ongewenste reacties op Instagram -automatisch- onzichtbaar maken
4 maart 2019

Wil je meer weten?

Mail je vraag aan Rob Speekenbrink of bel: 06 8183 4114

Tieners zoeken grenzen op, dat doen ze offline maar ook online. Ze maken intensief gebruik van social media – en dan vooral van Instagram. Het kan spannend zijn om als tiener ook online bepaald grensoverschrijdend gedrag te vertonen. Gewoon omdat het kan. Je kunt dan bijvoorbeeld denken aan het plaatsen van ongewenste reacties of filmpjes. Tegenwoordig zul je bijvoorbeeld bijna geen school meer vinden zonder meme account, een account met foto’s of filmpjes die gaan over de -vaak- negatieve aspecten van de school.

Naast het beginnen van zo’n dergelijk (anoniem) account dat ongewenste inhoud plaatst, kan het ook gebeuren dat leerlingen van jouw school, of zelfs personen die niks met de school te maken hebben, bepaalde ongewenste reacties onder jouw posts plaatsen. Of kan het gebeuren dat ze het leuk vinden om op een  provocerende of uitdagende manier te reageren. Als beheerder van alle socials is het haast niet mogelijk om elke minuut van de dag zicht te hebben op wat er zich online gebeurt. Bovendien is het heel lastig om te bepalen wat je met een ongepaste reactie aanmoet. Pleeg je censuur en ga je de reactie verwijderen met het risico dat de jongere de jacht opent en er een sport van gaat maken om toch zichtbaar te zijn en te blijven? Soms kan het verwijderen van een reactie juist olie op het vuur gooien. Of laat je de reactie staan met het gevolg dat andere volgers door deze reactie uit worden gelokt om ook op een bepaalde manier te reageren waardoor de kans dat dit uit de hand gaat lopen ook met de minuut groter wordt?

Gelukkig heeft Instagram hier een aantal functionaliteiten voor gemaakt, mocht dit niet bekend zijn, lees dan vooral door!  Ik heb ze voor je opgeschreven, dus open snel je Instagram om de volgende tips direct op te volgen.

Verboden woorden in ongewenste reacties

Via je business account op Instagram is het mogelijk om bepaalde verboden woorden in te stellen. Als je deze functie instelt worden reacties met daarin een verboden woord niet aan je volgers getoond. Degene die de reactie plaatst blijft echter de reactie wel zien. Hij of zij heeft dus niet in de gaten dat niemand anders behalve diegene zelf de reactie kan lezen. Een supergroot voordeel want jij hoeft de reactie niet actief te verwijderen waardoor je ook geen provocerend gedrag oproept en omdat de andere volgers de ongewenste reactie niet zien zullen zij er ook niet op reageren. Dus reacties met ongewenste woorden worden niet weergegeven in je feed zonder dat jij daar iets voor hoeft te doen. De woorden kan je zelf  zo vaak als je wilt aanpassen, aanvullen of bijwerken.

Voor jullie gemak heb ik de woorden die ik heb ingesteld bij enkele school accounts voor jullie op een rijtje gezet. Copy-pasten maar dus! 😉

“aanslag, aanslagen, aids, allah, assad, bakra, bek, bitch, bobs, boeler, bullshit, censuur, chick, chickies, debiel, debielen, eikel, eikels, erdogan, etheseth ikatas, flikker, free, fuck, fuckers, gestoord, god, godverdomme, goor, gore, gun, gvd, haloef, hitler, hmar, hoer, homo, idioot, idioten, imbeciel, isis, izan, jezus, joden, jood, kahba, kak, kanker, kankerbek, kankeren, kankerschool, ke3ba, killen, kk, kkr, kkrbek, kkrschool, klootzak, klote, kowed, kut, kutmarokkaan, kutmarokkanen, kutschool, kutwijf, loser, losers, lul, mama, marokkaan, marokkanen, meme, memes, mf, moeder, mongool, moord vermoorden, motherfuckers, motjo, muil, nazi, ne*k, ne*ken, neger, negers, neuk, neuken, neukt, papang, pijn doen, plathoofd, poep, pvv, racisme, racist, racisten, randdebiel, reactie, rotschool, salafist, salafisten, seks, sex, shoot, shooting, slet, smoel, stront, sukkel, tabon yemek, tabouz, tabouza, tering, tieten, trump, turk, turken, tyfus, tyfusleier, varken, varkens, varkenskop, verdomme, verkracht, verkrachten, verwijderen, verslaafd, verslaafden, weirdo, wijf, wijven, wilders, zaqouf, zemmel, zemmer, zemmers, zionist, zionistenu” 

Alleen opmerkingen toestaan van mensen die jij volgt

Om ervoor te zorgen dat bepaalde accounts überhaupt geen reacties op je posts kunnen plaatsen, kun je het account blokkeren. Dit betekent dat een dergelijk account helemaal niets van jouw feed kan zien. Een nadeel van deze functie is dat jij ook niets meer van het andere account kunt zien. In het geval van een openbaar account is dat niet gewenst. Zo kan je zelf namelijk ook niet in de gaten houden wat er geplaatst wordt. Als je dus liever wel mee wilt kijken met het andere openbare account kun je ook iets anders instellen. Je kan namelijk instellen dat accounts die jij niet terugvolgt niks kunnen plaatsen. Dus zolang jij het ongewenste account niet actief volgt en deze functie hebt ingesteld, is het niet mogelijk voor het account om te reageren op jouw berichten. Door deze functie in te schakelen kan je dus nog wel monitoren wat er op het ongewenste account gebeurt. En heeft diegene geen mogelijkheid meer om op jouw posts te reageren.

Naast bovenstaande twee functies kan je ook nog het volgende aangeven. Namelijk dat je wilt dat Instagram de meest gerapporteerde woorden filtert en aanstootgevende reacties verwijdert. Al deze bovenstaande opties kun je aanpassen onder Instellingen > Instellingen voor reacties. Door gebruik te maken van deze functies kun je in ieder geval zorgen dat de meest ongewenste en ongepaste reacties niet zichtbaar zijn op je account! Dat scheelt alweer… 🙂