inzicht in statistieken LinkedIn pagina's

Blogs Onderzoek socialmediagebruik van Vlaamse hogescholen
5 juli 2018

Wil je meer weten?

Mail je vraag aan Rob Speekenbrink of bel: 06 8183 4114

Er is bijzonder weinig informatie te vinden over het socialmediagebruik van Vlaamse hogescholen. Dat was voor Inez Asaert, student communicatiemanagement aan Hogeschool PXL, aanleiding om hier onderzoek naar te doen in het kader van haar bachelorproef. Vanuit Noscura hebben wij Inez begeleid in dit onderzoek en in het beschrijven van de bevindingen in een whitepaper. In dit blog delen we de eerste inzichten en natuurlijk de link naar het whitepaper. 

Opzet van het onderzoek

Het onderzoek is een goede combinatie van kwantitatieve analyses, gecombineerd met kwalitatieve inzichten. Met behulp van een monitoringtool zijn alle socialmediaberichten van de hogescholen in Vlaanderen opgehaald en konden we snel zien hoeveel berichten er bijvoorbeeld gemiddeld per maand op Instagram geplaatst worden, maar ook op welke dagen en tijdstippen dat gebeurt en wat voor type content dat is. Inez heeft deze inzichten vervolgens gecombineerd met de IPM scores en het aantal volgers van de verschillende accounts om zo tot de conclusie te kunnen komen dat er geen logisch verband is tussen de frequentie van posten en de mate van interactie op de berichten.

Prachtige voorbeelden

Voor de platformen Facebook, Instagram en Twitter heeft Inez heel veel berichten bekeken. Uit deze berichten heeft ze vervolgens de beste en meest inspirerende posts gehaald. Naast de onderzoeksresultaten bevat de whitepaper dus ook prachtige voorbeelden van social mediaberichten waar je veel inspiratie uit kunt putten. En de voorbeelden bestaan niet alleen uit zelf gecreëerde content. Vooral op Twitter hebben we gekeken naar hoe hogescholen de interactie aangaan met hun doelgroepen.

Welke Vlaamse hogescholen scoren het best op social media?

Vooruit, even heel kort door de bocht en zonder te definiëren wat “het best” is, geven we toch alvast wat weg. De Vlaamse hogescholen die het best scoren op sociale media zijn: Hogeschool Vives, Karel de Grote Hogeschool, Artevelde en Thomas More. Uit de analyse is gebleken dat Hogeschool Vives het best scoort in zijn interactie met haar doelgroepen op Twitter. Karel de Grote Hogeschool, Artevelde en Thomas More scoren het best op Facebook, Instagram en Twitter.