In het ‘Zoek query’ gedeelte kun je jouw zoekopdracht typen. Aan de rechterkant van het scherm staat er een uitleg over hoe je een zoekopdracht moet opbouwen. De vier bovenste elementen zullen we hier uitleggen omdat je die het meest zal gebruiken. Lees vooral ook het hele lijstje door binnen de tool maar laat je niet afschrikken door de vele opties. We raden je aan om het jezelf niet te moeilijk te maken door in het begin vooral met de vier elementen te werken die we hier introduceren. Zodra je hier vertrouwd mee bent kun je meer verschillende dingen uit proberen. Rechtsonder zie je de knop ‘preview’ staan, hiermee kun je direct zien wat voor berichten jouw zoekopdracht gevonden heeft.

AND

De AND gebruik je om de voorwaarde van je zoekopdracht uit te breiden. Je zoekt dus berichten waarin meerdere woorden voor moeten komen. Wanneer we zowel het woord ‘appel’ als ‘fruit’ in een bericht willen hebben zoeken we op: appel AND fruit.

OR

De OR gebruik je als je wilt dat het ene woord of het andere in een bericht voor komt. Bijvoorbeeld als je wilt dat in je zoekopdracht of het woord ‘eten’ of het woord ‘schil’ gebruikt wordt, maar ze niet allebei voor hoeven te komen. Je krijgt dus: eten OR schil.

NOT

Zoals je waarschijnlijk al vermoedt kun je de NOT gebruiken om te zorgen dat bepaalde woorden niet voorkomen in een bericht. Wanneer je berichten over ‘appel’ zoekt maar niet wilt dat het over schilderijen gaat zou je het woord ‘schilderij’ kunnen uitsluiten, ofwel: appel NOT schilderij.

Haakjes

Om verschillende elementen van een zoekopdracht samen te voegen moet je gebruik maken van haakjes. Dit is eigenlijk hetzelfde als bij wiskundige formules, waarbij 15 +10/5 een ander resultaat geef dan (15+10)/5, namelijk 17 en 5. Een zoekopdracht waarbij je zoekt naar berichten waarin ‘appel’ voorkomt in combinatie met ‘fruit’ of met ‘eten’ of ‘schil’ maar niet over schilderijen gaat gaan we de losse stukjes die we tot nu toe gezien hebben met elkaar combineren. Daarbij zorgen de haakjes ervoor dat de juiste woorden met elkaar  gecombineerd worden. De zoekopdracht kan er als volgt uitzien: appel AND (fruit OR eten OR schil) NOT schilderij.

 

Je merkt misschien al dat een zoekopdracht best snel vrij groot kan worden. Het is belangrijk dat je snapt wat er gebeurt. Als het makkelijker is om de zoekopdracht met pen en papier uit te tekenen of op te splitsen in meerdere zoekopdrachten moet je dat vooral doen.

We willen je ook nog meegeven dat een zoekopdracht niet iets is dat je in een keer helemaal perfect opzet. Door naar je rapportages te kijken kun je je zoekopdracht vaak aanscherpen. Het is altijd spelen met de zoekopdracht zodat deze niet te breed en niet te smal is.