Het gebruik van social media data voor onderzoek of (trend)analyse wordt steeds vaker toegepast door commerciële bedrijven. We hebben echter gemerkt dat het werken met professionele social media monitoring software nog geen structureel onderdeel is van het (hoger) onderwijs in Nederland. Omdat de online data niet eenvoudig beschikbaar was in een herbruikbare vorm, omdat betaalbare tooling ontbrak en omdat de vaardigheid van het verkrijgen en interpreteren van die data nog niet onderwezen wordt.

Vanaf 1 juli 2017 biedt OBI4wan studenten en medewerkers van bij SURFspot aangesloten onderwijsinstellingen toegang tot haar professionele monitoring software.

In aanloop naar de lancering van SURFlicenties van OBI4wan zijn communicatiestudenten van de Hogeschool Rotterdam aan de slag gegaan met het analyseren van social media data voor het vak onderzoeksvaardigheden. Hun opdracht was om te achterhalen hoe een aantal hbo’s communiceert met potentiële studenten via Facebook in de periode van de kerstvakantie. Die vakantie lijkt namelijk van cruciaal belang in het keuzeproces: leerlingen hebben de tijd om samen met ouders te kijken naar een mogelijke studie van keuze en hoe deze gefinancierd zou moeten worden. De uitkomsten van het onderzoek zijn erg interessant en volgen later op deze website. Het proces is namelijk minstens net zo interessant.

Om te beginnen hebben wij hoofddocent Komala Mazerant en haar team van docenten getraind in het gebruik van OBI4wan. We leerden hen hoe zij zoekopdrachten en rapportages konden maken, zodat zij dat vervolgens aan hun studenten konden uitleggen.

Twee studenten vertellen zelf wat zij ervan vonden:

Hoe heb je het ervaren om met Obi4Wan te werken?

Ik denk dat het best een fijn programma is als je het eenmaal doorhebt. Dit duurde bij mij nogal eventjes en het was redelijk lastig om alles uit te vogelen. Vooral de zoekopdrachten formuleren vond ik moeilijk. Ook toen ik eenmaal antwoorden gevonden had, was ik nog niet zeker of ik wel de goede te pakken had. Het is uiteindelijk wel allemaal gelukt en ik kwam tot goede inzichten. Maar om echt alles door te hebben, moet je hier iets langer aan zitten denk ik.

Wat heb je ervan geleerd?

Ik heb geleerd om te gaan met de tool. Ik kreeg verschillende goede inzichten die ik kon gebruiken voor het advies.

Wat is voor jou de relevantie van deze tool voor ons vakgebied?

Het is heel handig om social media te monitoren voor een bedrijf. Zo leren zij wat er verbeterd kan worden aan hun posts en wanneer er het beste gepost kan worden. Zo kan je de social media van een bedrijf zeker optimaliseren. Dit is zeker in de maatschappij van nu een belangrijk aspect in het bedrijfsleven.

Hoe heb je het ervaren om met OBI4wan te werken?

Ik heb het werken met de tool van OBI4wan als zeer prettig ervaren. De tool is intuïtief en heeft geen steile leercurve. Vooral de helpfunctie heeft mij erg geholpen bij het opstellen van searchquery’s. Overall vind ik het een erg krachtige tool.

Wat heb je ervan geleerd?

Ik heb geleerd hoe je met behulp van de tool data uit verschillende social media-kanalen kan verzamelen. De verzamelde data kan op meerdere manieren gevisualiseerd worden. De verzamelde data leent zich ook voor analyse en interpretatie waarop je je communicatie kan aanpassen.

Wat is voor jou de relevantie van deze tool voor ons vakgebied?

Zoals ik al hierboven aangaf: De met de tool verzamelde data leent zich voor analyse en interpretatie waarop je je communicatie kan aanpassen.

Het bleek voor de studenten echt niet gemakkelijk om binnen korte tijd een goede zoekopdracht te maken. Voor hen was deze manier van denken en werken nog helemaal nieuw. Ondanks dat hebben zij wel ervaren wat de meerwaarde is van het doen van social media data analyse met een professionele tool. Hoofddocent Komala Mazerant voegt hier nog aan toe: “De OBI4wan SURFlicentie heeft veel meer mogelijkheden dan vergelijkbare social media analyse tools, met name het samenstellen van een rapport met vrij te kiezen modules en de mogelijkheid om data te exporteren”.