Michelangelo-ai

Blogs ChatGPT voor onderwijs- en onderzoeksinstellingen?
9 januari 2023

Wil je meer weten?

Mail je vraag aan Rob Speekenbrink of bel: 06 8183 4114

Er wordt veel gesproken over de toepassing van Artificial Intelligence in het algemeen en ChatGPT in het bijzonder. Niet alleen als toepassing van een chatbot, maar ook over de rol die AI kan hebben in de (online) communicatie. 

Om kennis te maken met ChatGPT en om te onderzoeken wat het kan betekenen voor de online communicatie binnen onderwijs en onderzoek gaan we op ontdekkingstocht. 

Aan de slag

Het aanmaken van een account is eenvoudig en snel gedaan. We beginnen in het Engels omdat ChatGPT een Amerikaans platform en organisatie is. 

Omdat we gewend zijn om een zoekopdracht in een zoekvenster in te tikken is dat ook het eerste dat wij doen. ‘What is online communication’ levert een algemene reactie op die toch heel anders is dan een resultaat via een zoekmachine. We vragen of we vanaf nu de conversatie in het Nederlands kunnen voeren. Dat is geen enkel probleem. 

Specifiekere vraag

Als we vragen naar hoe bruikbaar online communicatie is voor onderwijs- en onderzoeksinstellingen krijgen we een uitgebreid antwoord waar we ons helemaal in kunnen vinden. Enkele observaties:

  • Er wordt geen standaard antwoord gegeven. In een tweede conversatie is het bericht net anders geformuleerd. 
  • Maar het is ook niet een geheel uniek antwoord. Als we vervolgens ‘cultuurinstellingen’ en ‘overheidsinstellingen’ invullen waar we eerder ‘onderwijs- en onderzoeksinstellingen’ gebruikten zien we dat ChatGPT slimme combinaties maakt. De toepassingen en stakeholders zijn net even anders, maar de rest komt overeen. 
  • Het Nederlands is prima!
  • ChatGPT antwoord op een informatieve, vriendelijke en neutrale toon 
  • Je kunt ChatGPT gebruiken om teksten te maken die heel dicht in de buurt komen van het verhaal dat je wil vertellen.
  • De bot leert van ons gesprek en geeft steeds relevantere antwoorden. 

We zien mogelijkheden.

Wervende teksten genereren met ChatGPT

We vroegen ChatGPT om in het Nederlands een blog te schrijven over de toegevoegde waarde van ChatGPT voor online communicatie binnen onderwijsinstellingen (dit blog dus eigenlijk). Vervolgens vroegen we door over voordelen van ChatGPT voor onderwijs en onderzoek, specifiek voor de communicatie-afdeling. Na vijf minuten hadden we genoeg materiaal bij elkaar ge-chat om als basis te gebruiken voor dit blog. We hebben nog eens een klein kwartier besteed aan het redigeren van de teksten. Niet omdat het slechte teksten waren, maar wel omdat we net andere woorden of zinsconstructies zouden kiezen. 

Dit leverde de volgende tekst op (in italic):

Mogelijkheden van ChatGPT voor onderwijs en onderzoek

De laatste jaren is online communicatie binnen onderwijsinstellingen steeds belangrijker geworden. Dit komt doordat steeds meer studenten en docenten gebruikmaken van digitale middelen om met elkaar te communiceren. ChatGPT (een afkorting van Chat Generative Pre-training Transformer) is een nieuw hulpmiddel dat hierbij kan helpen.

ChatGPT is een taalmodel dat is ontworpen om te interacteren met mensen via chat. Het model is getraind op grote hoeveelheden tekst, zodat het begrijpt hoe mensen met elkaar communiceren en kan antwoorden op vragen en opmerkingen. Dit maakt het model zeer geschikt voor online communicatie, omdat het deze snel en gemakkelijk kan faciliteren.

Maar wat is nu precies de toegevoegde waarde van ChatGPT voor onderwijsinstellingen? Hieronder geven we enkele voorbeelden:

  1. Het model kan studenten helpen met hun studie. Bijvoorbeeld door hen te helpen met het begrijpen van bepaalde concepten of het maken van opdrachten. 
  2. ChatGPT  kan docenten ondersteunen bij het geven van les. Bijvoorbeeld door vragen van studenten te beantwoorden of door extra uitleg te geven. Hierdoor krijgt de leraar meer tijd om zich te concentreren op andere zaken.
  3. Het model kan worden gebruikt als een soort digitale assistent voor zowel studenten als docenten. Bijvoorbeeld door te helpen met het opzoeken van informatie of het verdiepen of aanscherpen van onderwerpen.
  4. Het model kan ook worden ingezet als een soort digitale mentor. Bijvoorbeeld door studenten te helpen met het maken van keuzes over hun studie of toekomstige carrière.

Voordelen voor de communicatieafdeling

ChatGPT kan van waarde zijn voor communicatieafdeling van onderwijsinstellingen. Het kan een aantal basistaken van managers, adviseurs en contentcreators overnemen. 

Doordat het snel kan reageren op vragen of opmerkingen met studenten en docenten, kan het model doeltreffend communiceren, wat kan leiden tot efficiëntere informatiestromen. ChatGPT kan ook makkelijk goede teksten genereren voor bijvoorbeeld nieuwsberichten, blogs of social media-posts. Het kan bruikbare hashtags halen uit de content, en deze aanpassen aan de onderwijsinstelling en de lezer van de berichten.

Daarom is het zeker de moeite waard voor communicatieafdelingen om ChatGPT uit te proberen als handige tool voor communicatie- en marketing doeleinden. Hierdoor kunnen deze afdelingen tijd en ruimte creëren om zich te richten op werkzaamheden op een hoger niveau, zoals strategisch denken en plannen maken.

Social media

We pakken meteen door zodat we vlug live kunnen gaan met het blog. We vragen ChatGPT ook meteen om de bijpassende socialmediaberichten te schrijven. 

Stel, ik ben een content creator bij Wageningen University & Research en ik wil graag dit blog delen op ons LinkedIn kanaal. Kun je hiervoor een bericht schrijven en ook meteen een aantal relevante hashtags daaraan toevoegen? En schrijf je ook meteen een variant voor Twitter?

“ChatGPT: de ideale oplossing voor efficiëntere online communicatie binnen onderwijsinstellingen! In onze nieuwe blog lees je hoe het taalmodel kan worden ingezet als digitale assistent, mentor of tekstgenerator. Bekijk het hier: [link naar blog].

#ChatGPT #onlinelessen #onlinestuderen #communicatie #onderwijs #onderzoek #contentcreatie #UniversiteitWageningen”.

Hier is een voorstel voor een tweet over het blog:

“ChatGPT verbetert online communicatie binnen onderwijsinstellingen. Lees hoe in onze nieuwe blog: [link naar blog] #ChatGPT #onlinelessen #onlinestuderen #communicatie #onderwijs #onderzoek #contentcreatie #UniversiteitWageningen”

Dit bericht bevat 232 karakters, dus het past precies binnen de 280 karakters die Twitter toelaat voor een tweet. Ik hoop dat dit voorstel je kan helpen! Laat het me weten als je nog vragen of opmerkingen hebt.

Bruikbaar!

Is ChatGPT bruikbaar voor onderwijs- en onderzoeksinstellingen? Wij denken dat het zeker een interessante ontwikkeling is. Zowel om in te zetten door communicatiemedewerkers als voor online communicatie. 

We zien ook risico’s, bijvoorbeeld voor het afnemen van originaliteit en creativiteit bij de medewerkers. Het is natuurlijk heel makkelijk om ChatGPT jouw werk te laten doen. En let ook op: ChatGPT is niet altijd te vertrouwen, er kunnen zeker ook verkeerde antwoorden uitkomen.

ChatGPT is populair en daarom af en toe offline. Probeer het vooral later nog eens.

Credits foto: Tara Winstead – Person Reaching Out to a Robot