Studentambassadeurs aan een tafel

Blogs Investeer online in je studentambassadeurs
10 juli 2020

Wil je meer weten?

Mail je vraag aan Rob Speekenbrink of bel: 06 8183 4114

Het is belangrijk om een relatie aan te gaan met je studentambassadeurs. Jouw toekomstige student is onzeker over zijn of haar toekomst in het hoger onderwijs en maakt zich er zorgen over. Het vriendelijke gezicht van jouw studentambassadeur dat hem of haar kan helpen bij het kiezen van een studie te ondersteunen kan een enorm verschil maken. Tijd om te investeren in jouw (online) relatie met jouw ambassadeurs dus. 

Veel onderwijsinstellingen hebben besloten hun studiekiezers, de toekomstige studenten, te informeren en werven via online kanalen. Het zoeken naar de beste studentambassadeurs is vaak ook een online aangelegenheid. Is dat een belemmering? 

In dit blog delen we vier tips voor het samenstellen van een leuk team van studentambassadeurs terwijl je fysiek op afstand van elkaar bent.

1 Post en verspreid

Het digitaal verspreiden van een nieuwtje is natuurlijk veel gemakkelijker dan posters ophangen op de campus. Juist je digitale ambassadeurs vind je online. Post je vacature op interne social kanalen, de digitale leeromgeving en andere interne online kanalen. 

Je zou kunnen overwegen om individuele afdeling en personen te vragen of ze studenten kennen die volgens hen de rol van student-ambassadeur leuk zouden vinden of vinden passen. Vaak zijn er bijvoorbeeld studenten die al ingezet worden (werden) voor open dagen of andere voorlichtingsactiviteiten. 

2 Zijn ze geschikt als studentambassadeur?

De aard van het werken als studentambassadeur is voor het grootste deel online dus je kunt de inschatting of iemand geschikt is prima online doen. Een goede manier om in te kunnen schatten of hun toekomstige rol bij hen past is hen te vragen voorbeelden van antwoorden te geven op een aantal vragen die jouw onderwijsinstelling vaak krijgt. Je kunt ze ook vragen een blog of vlog te maken of hen te vragen naar content die ze op een van hun eigen kanalen hebben gedeeld. 

Soms wil je gewoon een kandidaat ook interviewen, via Zoom of Meet of een ander systeem. Aangezien het hoofdbestanddeel van de werkzaamheden van de rol van een studentambassadeur uit (kort) tekstgebaseerd werk bestaat kan het interview ook kort zijn. Het is een goede manier om verwachtingen uit te spreken en vragen te beantwoorden die kandidaten hebben.

3 Online training van je studentambassadeurs

Nu alle onderwijsinstellingen gewend zijn geraakt aan het verplaatsen van onderwijs naar online kanalen, heb je vast al een goed idee welk platform zich leent om een online training te verzorgen aan je studentambassadeurs. Door ze met elkaar in één sessie te trainen kun je samen door alle activiteiten lopen en de taken verdelen.  

4 Managen en betalen van je studentambassadeurs

Wat je studentambassadeurs ook doen – beantwoorden van vragen, content creëren of deelnemen aan virtuele evenementen – het is altijd een goed idee om ze te belonen. Hierdoor kun je er op rekenen dat je het maximale uit de student haalt. 

Dat kun je doen door ze te betalen. Je kunt ze natuurlijk ook belonen in de vorm van cadeaubonnen, vouchers of artikelen uit je campuswinkel. Helemaal leuk is als je die instellingshoodies personaliseert. Je kunt ook virtuele evenementen of quizzes organiseren, waardoor je het communitygevoel van de ambassadeurs versterkt.

Houd er rekening mee dat de gemiddelde student-ambassadeur 3 tot 4 uur per week werkt.