
Blogs
Introductieweken in het onderwijs; welk verhaal vertel jij?
26 september 2018
Wil je meer weten?
Mail je vraag aan Rob Speekenbrink of bel: 06 8183 4114
Duizenden studenten zijn vorige week begonnen met hun opleiding. Tijdens de introductieweek hebben deze studenten al kennis kunnen maken met hun school of universiteit. Op social media waren de introductieweken bijna niet te missen. Stad, campus, sport, cultuur, feesten; er werd van alles vastgelegd en gedeeld en niet alleen door de (aankomend) studenten zelf. Vele onderwijsinstellingen deelden foto’s en video’s via hun social media kanalen.
Dat de meeste introductieweken in de laatste drie weken van augustus plaats vonden weerspiegelt zich duidelijk in het aantal openbare online berichten met de woorden ‘introductieweek’ of ‘introweek’ in deze periode. De meest gebruikte hashtags bij deze berichten is #introweek maar ook de namen van de onderwijsinstellingen, steden en specifieke namen voor de introductieweken werden gebruikt.

Om te zien wat er door de onderwijsinstellingen zelf gepost is, hebben we hun social media kanalen in deze periode in de gaten gehouden.
Meer van hetzelfde tijdens de introductieweken
Wat opviel is dat veel content op elkaar leek. Vrijwel alle posts waren foto’s en filmpjes van studenten tijdens de verschillende activiteiten, zoals ook hieronder te zien is. Veel onderwijsinstellingen gebruikten stories op Instagram om verslag te doen van de introductie waarbij het gros filmpjes waren. Niet per se een probleem, een gemiddelde scholier of (aankomend) student zal maar een beperkt aantal accounts van onderwijsinstellingen volgen.

Relevanter is welk verhaal jij vertelt met jouw content, aan welke doelgroep je dit wilt vertellen en of dat past bij de communicatiedoelstellingen van jouw onderwijsinstelling. Sommige instellingen leken alles wat er gebeurde tijdens de introductieweek vast te leggen en te delen. Verschillende activiteiten tijdens hetzelfde event delen via een Instagram story kan heel powerful zijn maar wees je bewust van hoe je je content brengt. Weet jouw doelgroep wat de introductieweek precies is? Hoe neem je je volgers mee zodat ze nieuwsgierig zijn naar de rest van het verhaal? Welk verhaal wil je überhaupt vertellen?
Het grootste deel van de scholen en universiteiten zal zich richten op de eerstejaars student en de studiekiezer. Beide doelgroepen bespreken we hieronder inclusief een aantal tips en tops.
Eerstejaars student
Als je eigen studenten een belangrijke doelgroep zijn voor (een van) je social media kanalen, dan is de introductieweek de uitgelezen periode om eerstejaars studenten aan je social media account(s) te binden. Focussen op de beleving van de studenten draagt bij aan dit doel. Je kunt zelf content creëren maar ook gebruik maken van de content die al gecreëerd wordt. Denk aan een eigen hashtag en het delen van posts door studenten. Interactie kun je aan gaan met deze doelgroep door een poll of vragen wat de studenten zelf het leukst vonden tijdens de introductie. Daarnaast kun je er ook voor kiezen praktische informatie te delen zodat de aanwezige studenten naar jouw social media account(s) komen voor de laatste updates en programma informatie.

Let er wel op dat je kritisch blijft op je content. Je kunt tijdens een introductieweek heel veel content delen, maar wanneer voegt iets nog toe en wanneer val je in herhaling? Er zijn ook introductieweken waarbij de organisatie haar eigen social media kanalen heeft. Vraag je dan als onderwijsinstelling extra goed af welke rol jij wilt vervullen. Je kiest zelf welk verhaal jij vertelt over alles wat er gebeurt tijdens de introductieweek.
Studiekiezers
Je kunt er ook voor kiezen om het verslag van een introductieweek te focussen op studiekiezers. Deze doelgroep is zelf niet actief betrokken bij het event en is mogelijk ook niet bekend met de Nederlandse studentenwereld. Houd hier rekening mee bij het maken van je content in taalgebruik en hoe je het verhaal vertelt. Een student verslag laten doen van de introductieweek is iets wat veel gedaan werd en is zeker een do, maar zorg er wel voor dat deze student zich bewust is van de doelgroep. Het gebruik van termen en afkortingen hebben voor de studiekiezer soms net wat meer uitleg nodig. Bij een aantal instellingen introduceerde de verslag doende student zichzelf en wat hij of zij ging laten zien.

Wanneer je je richt op de studiekiezer, denk dat nog net een keer extra wanneer je de zoveelste foto of video van dat ene feestje deelt. Je wilt de studiekiezer een sfeerbeeld geven maar na één of twee beelden van dezelfde activiteit moet een eventuele derde wel echt iets bijzonders hebben. Er waren ook een klein aantal scholen die live zijn gegaan op Instagram tijdens de introweek. Zeker doen, maar denk voordat je live gaat wel na over wat je (ongeveer) wilt laten zien en vergeet niet om te reageren op eventuele comments die binnen komen.
welk beeld breng je naar voren?
Een laatste tip die vooral bij de studiekiezer van toepassing is; vraag jezelf af: welk beeld wil je dat de studiekiezer heeft van jouw onderwijsinstelling? Wat maakt jouw instelling uniek? Waar wil je de nadruk op leggen? Probeer dit te vertalen in je content, zeker bij een groot event als een introductieweek. Het gevaar is dat er uit enthousiasme van alles wordt bedacht en gedeeld wat eigenlijk niet past bij de kanalen van de onderwijsinstelling zelf maar misschien bij een opleiding, studentenvereniging of de student zelf. Gebruik het enthousiasme en ideeën maar denk ook goed na over hoe je de ideeën uitvoert.

Welk verhaal vertel jij bij de introductieweken?
De introductieweken in Nederland worden zonder meer besproken en beleefd, zowel offline als online. Veel onderwijsinstellingen laten zien wat er allemaal gebeurt rondom hun campus. Een student op pad sturen en online interactie aangaan is zeker een do. Vergeet alleen niet om vanuit de communicatiedoelstellingen van jouw onderwijsinstelling en doelgroep naar het event te kijken.
Hulp nodig bij het vinden of vertellen van jouw verhaal? Neem dan gerust contact met ons op.