Studenten op IGTV

Blogs Instagram TV: een nieuwe kijk op video
16 oktober 2018

Wil je meer weten?

Mail je vraag aan Rob Speekenbrink of bel: 06 8183 4114

Eind juni 2018 lanceerde Instagram Instagram TV, een nieuw video platform waar je, naast een aantal andere functionaliteiten, vooral lange video’s kunt uploaden en bekijken. Voor die tijd was 1 minuut aan video de max en die komen gewoon op je profiel en in de tijdlijn van je volgers terecht. IGTV is echt een aparte omgeving met alleen video content. Wat dat betreft lijkt het dus meer op YouTube. Grote verschillen zijn dat je niet zoekt op onderwerp, maar op gebruiker en natuurlijk dat je altijd verticaal en full screen kijkt!

Instagram tv (IGTV)

Starten of wachten?

Met de komst van elk nieuw social media platform of van grote nieuwe functionaliteiten maken alle social media managers de afweging: ga ik direct mee met de nieuwe ontwikkelingen of wacht ik eerst eens even rustig af wat gebruikers en anderen doen? IGTV is ondertussen drie maanden ‘oud’ en ik heb een stuk of drie universiteiten in Nederland gezien die van start gegaan zijn. Ik sprak met Sophie Kells, online marketeer bij Maastricht University, over haar keuzes ervaringen tot nu toe.

Meerwaarde

Sophie is een echte Instagram fan, dus toen IGTV gelanceerd werd vroeg ze zich direct af wat de meerwaarde voor de universiteit zou kunnen zijn. Gezien het platform en de functionaliteiten zag zij een belangrijke toegevoegde waarde boven de videocontent van de universiteit op YouTube en op de website: ze zag een plek voor authentieke, direct door studenten gecreëerde, content en ook voor behind the scenes verhalen. Daarnaast zag ze ook een plek waar ze video kon creëren op de manier waarop zij het voor ogen had. Een plek waarvoor ze, letterlijk en figuurlijk, haar eigen script kon schrijven.
En dat is ook precies waar IGTV voor bedoeld is: unieke IGTV-videocontent. Videocontent die past bij het platform, bij de volgers en bij de functionaliteiten. Gebruik het dus niet als een extra kanaal waar je de (horizontale) video’s die je toch al op de plank hebt liggen ook nog mooi kunt pluggen. Daar zit niet de toegevoegde waarde van IGTV.

Vuurdoop

Binnen de Maastricht University bestond al een videoteam waar studenten in werken. Omdat het voor Sophie duidelijk was dat ze voor IGTV met studenten aan de slag moest, is ze op zoek gegaan naar een student die voor de camera wilde en een student die verticaal kon en wilde filmen. Verrassend genoeg viel vooral dat laatste nog niet mee! Maar toen het duo gevormd was, konden ze een paar dagen later direct aan de start. Hun vuurdoop was een PhD Pitch Event voor TEDxMaastricht. Om een aantal redenen het perfecte moment voor de eerste IGTV aflevering:

  • Sophie zat zelf in de organisatie en wist dus veel van de inhoud en kon snel schakelen;
  • Het evenement had een academisch karakter, maar was ook openbaar;
  • Al het materiaal kon in een avond geschoten worden, zodat het geen wekenlang project zou worden.

De briefing van Sophie was niet heel uitgebreid: “Geef een kijkje achter schermen van het evenement en laat het studentenperspectief zien”. De jongens bleken natuurtalenten! Bekijk vooral het resultaat.

Evalueren

Sophie heeft de eerste video direct geëvalueerd met de studenten, maar ook met de video verantwoordelijke binnen de marketing en communicatieafdeling van Maastricht University. De student achter de camera had nog niet eerder zoveel lol gehad bij het maken van een video en iedereen was tevreden over het resultaat. De video had misschien wat korter gekund, maar er zijn geen grote fouten gemaakt.
De video is op IGTV inmiddels bijna 1.000 keer bekeken. Het account heeft 14,6 K volgers en Instagram Stories kunnen meestal rekenen op zo’n 5.000 views. Deze 1.000 views zijn dus niet direct heel hoog, maar de video is wel beter bekeken dan veel video’s op het YouTube kanaal van de universiteit.

Delen

Hoewel Sophie van te voren had bedacht dat ze IGTV unieke video content wilde creëren, begon het toch wel te kriebelen om de video verder te delen nu hij eenmaal klaar was. Delen op Facebook is vrij gemakkelijk. Embedden op bijvoorbeeld een webpagina op dat moment nog niet (maar ondertussen wel).
De video heeft het op de Facebookpagina van de universiteit beter gedaan dan alle andere video’s van de afgelopen periode! Sophie is ook erg te spreken over hoe de video getoond wordt in de Facebooktijdlijn op mobiel. Verticaal krijgt hier echt heel veel meer aandacht dan horizontaal.

Vervolg

Er komen in ieder geval nog een aantal afleveringen. Pas na een stuk of vijf video’s wil Sophie echt de balans opmaken van deze pilot. Tijdens de pilot gunt ze zichzelf (en de organisatie) de tijd om te leren, maar ook de doelgroep moet nog wennen aan de plek, inhoud en waarde van IGTV.

Maastricht University zorgt er met deze ‘we gaan er gewoon voor’ aanpak in ieder geval voor dat ze zelf ook uitvinden welke IGTV heeft binnen hun middelen mix. En terwijl ze dat doen ondervinden ze ook wat de voor- en nadelen zijn van verticale video. Zowel in productie als in het gebruik ervan.

Als het aan Sophie ligt komen er na de pilotperiode nog heel veel meer video’s. Ideeën genoeg! Ze hoopt wel dat IGTV snel komt met een manier om de video’s onder te verdelen in mapjes of lijsten. Zo heeft elke social media manager altijd wel een wensenlijstje… 😉