Eindeloos scrollen op TikTok en Instagram

Nieuws Eindeloos scrollen op TikTok en Instagram
19 december 2022

Wil je meer weten?

Mail je vraag aan Rob Speekenbrink of bel: 06 8183 4114

TikTok is het eerste populaire platform dat gebaseerd is op het eindeloze scrollen. Ze hebben daar hun algoritme omheen gebouwd. Instagram nam de functionaliteit later over. Judith Möller, expert op het gebied van filterbubbels op sociale media, en verslavingsonderzoeker Jacqueline Vink vertellen in dit artikel hoe dit werkt en waarom het zo succesvol is.

TikTok houdt bij wat je kijkt en wat je leuk vindt zodat er meer vergelijkbare video’s getoond worden. Op deze manier wordt er een eigen interessebubbel gecreëerd, waarbij je telkens weer een nieuw leuk filmpje te zien krijgt. Door te kijken naar kijkgedrag en interactie met een video haalt TikTok de leuke filmpjes eruit. Dit is voor de makers van de video’s interessant, want hoe meer likes zij dus krijgen, des te vaker hun video op andermans tijdlijn getoond wordt door het algoritme.

Op dit fenomeen wordt goed ingespeeld met ‘like for part 2’. Dit geeft kijkers een handeling om uit te voeren waarna ze beloond worden, namelijk wanneer zij de video liken komt deel 2 van het filmpje online. Wanneer je leuke video’s kijkt of leuke reacties op een gedeeld bericht krijgt ontstaat er een geluksmomentje voor jezelf. Geluksmomentjes werken, dat weten we allemaal, verslavend dus zo blijf je eindeloos scrollen.