Telefoon met de clubhouse app geopend

Blogs Clubhouse: wat doet het en waarom kan het relevant zijn binnen onderwijs en onderzoek?
25 maart 2021

Wil je meer weten?

Mail je vraag aan Celine Verveer of bel: 06 3458 0124

Een nieuwe hype heeft zich ontwikkeld: de Clubhouse app. Maar wat houdt het in? Het is een nieuw soort social media-kanaal. Clubhouse werd deze maand precies een jaar geleden geïntroduceerd. Je kunt hier als het ware live podcasts bijwonen binnen een interessante categorie die jij hebt geselecteerd. Is er een toegevoegde waarde van deze nieuwe app in de wereld van onderwijs en onderzoek? Wij denken van wel en nemen je graag mee! 

Meeluisteren maar ook interactief 

Je kunt de telefoongesprekken van twee personen als het ware meeluisteren. Dat kan interessant zijn wanneer het gaat over een boeiend onderwerp. Maar heel bijzonder is dat niet echt, toch?  Wat Clubhouse nu zo bijzonder maakt is dat het ook interactief is. Je kunt namelijk je hand opsteken en dan kunnen de twee sprekers jou de beurt geven voor een vraag of opmerking. En wanneer er twee populaire personen (binnen jouw interesses/vakgebied) aan het woord zijn is dat wellicht nog wel extra leuk. Overigens kun je de gesprekken niet terugluisteren, dus maak notities! 

screenshot van interactie in de clubhouse app

Populair

Vorig jaar maart ontstond er nog niet direct hype rondom de app. Mede door de exclusiviteit van de app, omdat je alleen binnenkomt via een geregistreerd lid en je moet tevens beschikken over een Apple apparaat. Je kunt het dus zien als een exclusieve club waar je niet zomaar binnenkomt. Sinds Elon Musk (https://www.joinclubhouse.com/@elonmusk) actief werd op Clubhouse en anderhalf uur in gesprek ging met andere gebruikers, begon de populariteit al aardig te stijgen. Hij tikte als één van de eersten het limiet aan: 5000 bezoekers per room (digitale ruimte waar gebruikers aan kunnen deelnemen). Ook hebben politici zoals Sigrid Kaag (https://www.joinclubhouse.com/@sigridkaag) en Jesse Klaver (https://www.joinclubhouse.com/@jesseklaver) inmiddels een Clubhouse-account. Het aantal gebruikers op dit moment telt al zo’n 6 miljoen wereldwijd.  

Relevantie binnen onderwijsinstellingen en voor het onderzoek

Via Clubhouse ga je echt het gesprek aan. Het is mogelijk om elkaar aan te vullen om dus ook weer nieuwe inzichten te verkrijgen door het luisteren naar  bijvoorbeeld verschillende ervaringen. Dat is net weer wat anders dan een berichtje uit te zenden op Twitter of LinkedIn. Interactie staat centraal, naast het meeluisteren. Het gaat in deze app dus veel meer over inhoud en kennis. En dit is juist zo belangrijk  binnen het onderwijs en onderzoek. 

Een voorbeeld hiervan is de landing van NASA’s Marsmissie Perseverance die besproken werd afgelopen maand  door ruimtevaart experts, wetenschappers en wetenschapsjournalisten binnen Clubhouse. 

Wil je graag zeker zijn dat je op de hoogte blijft van interessante thema’s zodat je kunt aanschuiven in een room? Dan kun je dat uitgebreid aangeven bij het aanmaken van je account. Bijvoorbeeld: education, science, news, marketing etc. Ook zijn er diverse clubs omtrent een bepaald onderwerp die je kunt volgen.

Interesses in de clubhouse app

Er liggen mooie kansen voor studenten om te kunnen praten over de studievaardigheden of bijvoorbeeld over de (geestelijke) gezondheid gedurende coronatijd. Juist omdat er nu is gebleken hoeveel moeite studenten en leerlingen hebben met hun thuisstudie (en daarnaast het sociale leven dat compleet is veranderd). Ook is het voor alumni een mooie kans om bij elkaar te komen en verschillende gespreksonderwerpen aan te gaan in een room.

Maar juist ook voor wetenschappers liggen er mooie kansen om diverse gesprekken binnen het desbetreffende vakgebied aan te gaan. Een voorbeeld is Howard University, uit de Verenigde Staten. Zij maakt ook gebruik van Clubhouse. 

Noscura’s ervaring

Ook binnen ons team wordt Clubhouse al frequent gebruikt. Zo vertelt onze Lisa Niehoff dat de app snel werkt en gebruiksvriendelijk is. Ze volgt vooral mensen die iets vertellen over (internet) marketing, persoonlijke ontwikkeling en het mbo. Het is fijn dat er geen video is, je hoeft je even geen zorgen te maken over je uiterlijk of achtergrond. Je kunt hierdoor dus makkelijk deelnemen in een room en geïnspireerd raken wanneer je bijvoorbeeld onderweg bent of tijdens het kokkerellen. Hoe handig is dat?

Wel is er een valkuil: er worden ontzettend veel rooms aangemaakt die interessant en leerzaam zijn. Als je al die rooms zou volgen, zou je wellicht nog in de knoop raken met je eigen tijd. Wellicht krijg je dan zelfs FOMO (fear of missing out)! Er is zoals eerder gezegd geen mogelijkheid om terug te luisteren, de informatie is dan echt weg. Lisa’s tip hierbij: “door de notificatiefunctie uit te schakelen weet je niet wat er geweest is, dan kun je het dus ook niet missen.” 😉 

Naast de goede ervaringen en tips duiken er de laatste tijd wel artikelen op over dat Clubhouse AVG-technisch niet al te best is. Maar wanneer je bijvoorbeeld  Facebook/Instagram gebruikt, gaan die in alle opzichten verder betreft het gebruiken van gedrag en data. Daarbij heeft Clubhouse beterschap beloofd en zijn de eerste punten ter verbetering van de privacy al doorgevoerd. Het is goed om de berichtgevingen in de gaten te houden maar voorlopig blijft Noscura wel gebruik maken van Clubhouse! 

Laat je uitnodigen

Hebben we je nieuwsgierig gemaakt? Of was de interesse wellicht al eerder gewekt? Laat je dan uitnodigen voor Clubhouse! Het is dus belangrijk dat je iemand kent die jou wil uitnodigen zodat je ook een gebruiker kunt worden. Elk lid heeft namelijk twee invites uit te delen. Naarmate de app vaker wordt gebruikt, hoe meer uitnodigingen er uit te delen zijn. Overigens is de app momenteel alleen nog beschikbaar voor iPhone gebruikers. Dit heeft een reden: de ontwikkelaars willen het aantal servers opschalen zonder dat het ten koste gaat van de bereikbaarheid van de app. Niet getreurd, de Android-app is in ontwikkeling. Dus blijf het in de gaten houden!