Wetenschappers aan een tafel

Universiteiten van Nederland (UNL) Trainingen boegbeelden Erkennen & Waarderen
4 januari 2023

Wil je meer weten?

Mail je vraag aan Rob Speekenbrink of bel: 06 8183 4114

Wat was de vraag?

Kunnen jullie de boegbeelden / ambassadeurs van het landelijke programma Erkennen & Waarderen trainen om ook online de ambassadeur van het programma te zijn?

De context

Het landelijke programma Erkennen & Waarderen is een initiatief dat door alle Nederlandse universiteiten, UMC’s en wetenschapsfinanciers (UNL, KNAW, NFU, ZonMw en NWO) actief wordt ondersteund.

Het landelijke programma heeft als doel om behaalde wetenschappelijke resultaten en kwalificaties in de volle breedte te beoordelen. Er is ruimte voor alle aspecten die passen bij de activiteiten van onderzoekers, de kwaliteit van het werk, impact en relevantie, academische activiteiten in de volle breedte, competenties op het gebied van samenwerken en outreach, en participatie in belangrijke ontwikkelingen zoals open science.

Bij elk van de instellingen zijn ambassadeurs van het programma en de inhoud ervan. Zowel uit de wetenschappelijke hoek, als daarbuiten. Omdat Erkennen & Waarderen een verandering is van het kijken naar erkenning en waarderen van onderzoek en onderzoekers vraagt dat ook om verandercommunicatie. Een goede manier om dat te versterken is door online verhalen te vertellen over (best) practices. Verhalen vertellen door de ambassadeurs, degene die midden in de verandering zitten.

Dit was onze aanpak

We helpen de deelnemers met de basis van online communicatie en profilering als ambassadeur op een kanaal naar keuze. Meestal is dat LinkedIn. Daarnaast geven we de deelnemers tips om zoveel mogelijk impact te maken in inhoudelijke discussies en communities. Uiteraard helpen we hen ook om focus aan te brengen zodat ze hun tijd investeren in plaats van besteden.

Eindresultaat

In de loop van 2022 en 2023 trainen we meer dan 70 ambassadeurs / boegbeelden.