Headerfoto van est.social op Mastodon

SURF Inspiratiesessie Mastodon bij SURF
19 juni 2023

Wil je meer weten?

Mail je vraag aan Rob Speekenbrink of bel: 06 8183 4114

Noscura verzorgt inspiratiesessies, workshops en trainingen. Om kennis te maken met een platform, om de aanpak van een team verder te professionaliseren of om online impact te vergroten. Trainingen Mastodon verzorgen we in samenwerking met SURF, de ICT-coöperatie van onderwijs en onderzoek.

Wat was de vraag?

Kunnen we samen een inspiratiesessie ontwikkelen waarbij SURF de technische aspecten voor haar rekening neemt en Noscura de praktische en communicatievraagstukken?

De context

Mastodon, tot voor kort een relatief onbekend socialmediaplatform, heeft de afgelopen tijd veel aandacht gekregen. Veel communicatiemedewerkers en onderzoekers van universiteiten en hogescholen zijn benieuwd wat Mastodon precies is en waarin het interessant kan zijn voor de online communicatie in onderwijs en onderzoek.

Noscura en SURF werken beide voor onderwijs en onderzoek: SURF op het gebied van ICT-middelen en Noscura als online communicatiebureau. Met de opkomst van Mastodon startte SURF een pilot. Noscura onderzocht de rol die Mastodon kon spelen in de middelenmix van communicatieprofessionals. Dankzij de gedeelde stakeholdergroep werd er al snel tot samenwerking overgegaan om een inspiratiesessie vorm te geven.

Dit was onze aanpak

Samen met SURF hebben we een inspiratiesessie Mastodon ontwikkeld. Tijdens deze sessie nemen we je stap voor stap mee en beantwoorden we vragen als: Is Mastodon een alternatief voor Twitter? Hoe werkt het eigenlijk? En wat is de meerwaarde om dit te integreren in je communicatiestrategie binnen het onderwijs en onderzoek?

Eindresultaat

Doordat we deze inspiratiesessie in samenwerking met SURF hebben ontwikkeld komen niet alleen technische aspecten aan de orde. We besteden veel aandacht aan de mogelijke plek van Mastodon in je communicatiestrategie en wat er bij komt kijken om Mastodon daadwerkelijk te gebruiken in je online communicatie.

De sessie is bij uitstek geschikt voor de communicatieprofessional die zoekende is naar de mogelijkheden en onmogelijkheden van Mastodon als mogelijk alternatief voor X (Twitter) bij een onderwijsinstelling.