
Blogs
Betalen voor Twittervinkje, doen of niet?
19 april 2023
Wil je meer weten?
Mail je vraag aan Rob Speekenbrink of bel: 06 8183 4114
Op 15 april 2023 maakte Twitter bekend dat zoveel mogelijk gebruikers moeten gaan betalen voor het gebruiken van Twitter. Door te werken met abonnementen wordt het bedrijf minder afhankelijk van advertentie-inkomsten. Om gebruikers te overtuigen om te gaan betalen, wordt het bereik van de gratis variant drastisch ingeperkt. Ook moeten bedrijven flink gaan betalen voor het behouden van het twittervinkje dat weergeeft dat je een geverifieerd account hebt.
Twitter gebruiken gaat geld kosten
Dat Twitter geld wil verdienen aan het platform is duidelijk en begrijpelijk. Het verdienmodel is altijd gebaseerd op advertenties die worden getoond aan de eindgebruikers, de lezers. De wijzigingen die nu zijn aangekondigd, verleggen de kosten naar de contenteigenaren, de zenders dus.
Er blijft voor zenders vooralsnog een mogelijkheid om gratis gebruik te maken van Twitter. Het bereik van je tweets zal van de betaalde variant echter veel groter zijn. Een slimme manier om de gebruikers die het kanaal inzetten voor corporate communicatie over te halen een abonnement af te sluiten.
Corporate communicatie
Veel onderwijsinstellingen maken voor hun corporate communicatie gebruik van Twitter. Doordat ze dat al lang en consequent doen, hebben ze een stabiel publiek opgebouwd. Mede door een gebrek aan goede alternatieven hebben de instellingen een afhankelijkheid van Twitter als corporate kanaal opgebouwd. Mastodon lijkt als platform een goed alternatief, als het publiek meeverhuist. Aan die voorwaarde is op dit moment nog niet voldaan, wie weet wat de toekomst brengt.
Abonnement
Niet betalen voor Twitter via een abonnement zou een afname in de effectiviteit van je corporate communicatie kunnen betekenen. Niet een heel aantrekkelijk vooruitzicht. De kosten voor het abonnement vallen mee: 8 euro per maand is te overzien.
Betalen voor twittervinkjes
De twittervinkjes op bedrijfsaccounts geven aan dat dat account geverifieerd is door Twitter, een kenmerk dat de afzender van het account ook echt de organisatie is. Je kon dit vinkje krijgen door te bewijzen dat jouw organisatie bestaat en de eigenaar is van het account. Op een platform waar niet per se een directe koppeling is tussen een account, accountnaam en afzender kan een dergelijk vinkje de betrouwbaarheid en dus het vertrouwen vergroten.
Voor personen geldt dat ze een twittervinkje kopen door een abonnement af te sluiten. In de aankondiging staat dat bedrijven en instellingen ook het vinkje kunnen blijven voeren of gaan voeren. Dat kan echter alleen tegen betaling van 1000 dollar per maand.
Wat gaat onderwijs en onderzoek doen?
De vraag is nu: ‘Gaan onderwijsinstellingen en onderzoeksinstellingen betalen voor het twittervinkje’? Het gaat immers om een keurmerk op een belangrijk corporate communicatiekanaal. We zien dat bijvoorbeeld TU Delft, Erasmus Universiteit, Hogeschool Saxion, TU Eindhoven, Windhesheim, Universiteit Twente en Avans Hogeschool op dit moment een gratis blauw vinkje bij hun profiel hebben.
Is het vinkje 1000 dollar waard?
De vraag is natuurlijk of het vinkje op je corporate account 1000 dollar per maand waard is. Op zich is het begrijpelijk dat het waarde heeft om te kunnen zien of de afzenders van een account echt de onderwijsinstelling is. Wij zouden voor deze service 10 tot 25 euro per maand billijk vinden, maar zeker geen 1000. Wat gaat jouw instelling doen?