fietsen op de campus van de Universiteit Delft

Blogs 6 communicatietips voor het nieuwe hybride onderwijs
14 september 2021

Wil je meer weten?

Mail je vraag aan Rob Speekenbrink of bel: 06 8183 4114

Dit jaar is het eindelijk weer mogelijk om fysiek op locatie te studeren! Veel studenten hebben moeite gehad met het studeren vanuit huis via Zoom, Teams of andere programma’s. Tegelijkertijd hebben we er allemaal juist ook handigheid in gekregen. Toch blijft het nog best lastig om hier de juiste balans in te vinden. Hoe kun je hier als communicatieadviseur je onderwijsinstelling mee op weg helpen? Wij hebben 6 communicatietips voor jou opgesteld die jij kunt toepassen binnen jouw onderwijsinstelling! 

   1. Motiveren, motiveren! 

Laat de studenten zien dat hybride studeren ook voordelen met zich meebrengt. Voor online onderwijs op afstand kun je denken aan: minder drukte en volle collegezalen, flexibele tijden en dus makkelijker te combineren met bijvoorbeeld een bijbaan of andere privézaken, en de laagdrempeligheid van het deelnemen aan een college wanneer de student digitaal les heeft. Voor het fysieke ‘old school’ onderwijs kun je denken aan: de gezelligheid in de pauzes, leren van elkaars studieaanpak en gemakkelijker/sneller hulp ontvangen van een docent of medestudent. Benadruk juist de voordelen van deze combinatie en zorg ervoor dat deze voordelen binnen jouw onderwijsinstelling wordt gecommuniceerd via de website, socialmediakanalen en vergeet daarbij de stories niet!

zoomcall

   2. Wees goed voorbereid

Zorg voor heldere, tijdige en eenduidige communicatie over bijvoorbeeld roosters en andere praktische zaken. Dan weet de student waar hij/zij aan toe is. Dit geldt overigens niet alleen voor de studenten maar ook voor alle medewerkers binnen de onderwijsinstelling. Communiceer helder wat de maatregelen voor jouw onderwijsinstelling betekenen en hoe jullie deze exact hanteren. Dit kan via alle social media kanalen maar het is ook belangrijk om in de gebouwen overal helder aan te geven wat er van iedereen verwacht wordt. 

Wees daarnaast ook goed voorbereid op het feit dat er hoogstwaarschijnlijk hier en daar misverstanden kunnen ontstaan. Is er nu fysiek of digitaal college? Creëer een communicatieplan zodat je goed voorbereid bent op allerlei situaties. Waar kan iemand met dit soort last-minute vragen terecht en hoe snel kun je een student helpen? 

    3. Vier alles

Het is altijd leuk wanneer er iets gevierd mag worden. Laat als onderwijsinstelling zien dat je trots bent op prestaties van studenten, of als instelling op zichzelf. Dit versterkt het community gevoel en het motiveert. Positiviteit geeft altijd een goed gevoel! Kijk of je bij het vieren van hoogtepunten de studenten zowel online als ‘on campus’ mee kunt laten doen. Zo sluit je niemand buiten. De ene keer kun je online en offline samen laten komen, door bijvoorbeeld live te streamen vanaf een ‘viermoment’. De andere keer kan het zwaartepunt online (of juist fysiek) liggen, maar zorg dan voor een goede aanvullende beleving fysiek (of juist online).

    4. Even wennen 

Veel studenten zijn enthousiast om weer fysiek aanwezig te zijn in de collegezalen op de campus. Maar er zijn ook studenten die dit stiekem nog een tikkeltje spannend vinden. Besteed hier aandacht aan. Met de juiste communicatie maak je dit bespreekbaar. Denk er eens over na om bijvoorbeeld via socialmediakanalen hier een post over te creëren: we moeten allemaal weer wennen en ons aanpassen, dit werkt voor iedereen anders! Bedenk waar studenten terecht kunnen als ze hier vragen over hebben. Probeer dit laagdrempelig te houden met bijvoorbeeld een Instagram story waar studenten op kunnen reageren. Of een live Q&A op Instagram waarin je aandacht besteed aan dit onderwerp. Maar ook hier geldt: zorg dat studenten zowel online als offline het gesprek aan kunnen gaan, de keuze ligt bij hen. We zijn immers hybride aan het werk! 

Organiseer leuke fysieke (COVID-19 proof!) gelegenheden. Laat zien dat het ook echt weer super fijn is om bijelkaar te zijn. Dit maakt de drempel dan toch ook weer iets minder hoog voor de studenten. 

fysiek onderwijs

    5. Studentenwelzijn 

Ook nu er weer meer fysiek mogelijk is op de campus, blijft studentenwelzijn een belangrijk aandachtspunt. Dit is een belangrijke voorwaarde voor een succesvol studieverloop. Het gaat om studenten met een extra ondersteuningsvraag zoals hulp bij een functiebeperking, familieomstandigheden of chronische/psychische klachten. Hieronder valt ook studeren tijdens en na een pandemie zoals COVID-19. Stel de gezondheid van de studenten en je collega’s voorop en maak dit ook zichtbaar!

Dit betreft het virus en de fysieke gezondheid, maar ook hebben we de afgelopen 1,5 jaar ondervonden wat voor een enorme psychische druk de pandemie en lockdown bij jongeren heeft veroorzaakt. Laat zien dat je open staat voor het gesprek, maak het laagdrempelig. Hiervoor zijn WhatsApp en live chat goed om in te zetten. Het zijn gemakkelijke kanalen voor het eerste contact. Zelfs een chatbot kan hier iets in betekenen. Al is het alleen maar voor het inplannen van een eerste afspraak. Het kan al helpen dat een student daarvoor de telefoon niet hoeft op te pakken! 
Kan jouw onderwijsinstelling ook op het vlak van studentenwelzijn via deze kanalen iets betekenen voor studenten?

    6.Vergeet je collega’s niet

Niet alleen de studenten hebben aandacht nodig op het gebied van hybride studeren, het is ook goed om oog te hebben voor de behoeftes van je collega’s. We werken immers allemaal hybride, dat geldt niet alleen voor het studeren. Laat in de communicatieuitingen ook aan alle collega’s zien dat de instelling de gezondheid van iedere medewerker voorop stelt. Of dit nu fysiek of psychisch is. Je kunt zelfs denken aan eenzelfde soort gezellige (COVID-19 proof!) gelegenheid creëren voor je collega’s. Vier vooral feest- en verjaardagen en organiseer bijvoorbeeld iets leuks op de ‘Dag van de leraar’ op 5 oktober om hen in het zonnetje te zetten! Dat is ook zeker welverdiend. Dit kan natuurlijk ook een digitale viering zijn. Op deze manier kan iedereen deelnemen, ook de thuiswerkers. 

Daarnaast is het goed om te communiceren naar alle medewerkers dat ook zij aan mogen kloppen voor een gesprek wanneer zij dit nodig hebben, of wanneer ze ergens tegenaan lopen in het kader van hybride werken. 

Laat zien dat jouw instelling goed voorbereid is op het hybride tijdperk!