Hoe actief zijn Nederlandse mbo-instellingen op TikTok?

Hoe actief zijn Nederlandse mbo-instellingen op TikTok?

In ons derde TikTok onderzoek staan de mbo-instellingen centraal! Van de 70 mbo-instellingen binnen Nederland zijn er 39 met een account, waarvan er nu 5 actief zijn. 

Net zoals bij onze onderzoekjes naar de TikTok activiteiten van hogescholen en universiteiten, zijn ons ook nu weer een aantal dingen opgevallen: mbo-studenten hebben veel meer de regie over het account, communicatieafdelingen lijken nauwelijks, of soms zelfs helemaal niet betrokken te zijn. Daarnaast zien we dat er veel meer challenges worden uitgevoerd dan op de accounts van de hogescholen en universiteiten.

Het grootste account 

De studenten van het Grafisch Lyceum Rotterdam weten hoe zij content moeten creëren! En dat is natuurlijk niet zo vreemd voor een instelling die diverse grafische en media-opleidingen aanbiedt. Het account heeft 1054 volgers en in totaal op alle video’s maar liefst 11.4K likes. Ook posten zij redelijk frequent. Per maand worden er gemiddeld 2 á 3 posts gepubliceerd. Sommige maanden bevatten meer content. 

Het is vrij duidelijk dat twee vaste studenten de regie hebben over dit account aangezien zij het meest in beeld zijn. Vaste ‘TikTok studenten’ zien we bij meerdere accounts.  De content gaat ook hier weer veel over het studenten leven, herkenbare situaties zoals te laat komen en studeren, maar ook challenges en verschillende studenten die aan het woord zijn over wat zij zo fijn vinden aan hun opleiding en de school. 

Het Grafisch Lyceum Rotterdam maakt veel gebruik van ‘eigen’ hashtags, zoals #glr #glrvibes, maar ook de #foryou hashtag, die we bij veel andere accounts ook terug zien. Wat dat betekent, lees je verderop in dit blog. 

Accounts door studenten of van specifieke opleidingen 

Het valt op dat er veel ‘losse’ accounts bestaan van specifieke opleidingen of locaties van mbo-instellingen. Soms hebben deze instellingen een centraal account, maar vaak zijn deze dan inactief, of een stuk minder actief dan de losse opleidingsaccounts. Soms is er zelfs geen één centraal account op TikTok, maar alleen een account van een opleiding of een student zelf. En wat nu zo opmerkelijk is, is dat bij deze accounts de likes vaak de pan uitschieten! Kijk maar naar de studenten van Zadkine, die beheren het account van locatie Eikenlaan én hebben ontzettend veel likes, maar liefst 27.9K! Dit is in feite het account met de meeste likes in totaal op TikTok, onder de mbo-instellingen. Toch is dit geen centraal account van het gehele Zadkine en tellen we deze ook niet mee als ‘grootste account’. Wat ook opvallend is, is dat dit account slechts 4 posts heeft en niet meer post sinds april 2021. Maar toch een groot bereik! 

Nog een aantal voorbeelden van deze losse accounts zijn ROC Tilburg ICT en Media en ROC Tilburg Schoonheid. Beide bevatten vier video’s en hebben niet veel volgers en likes. Verder is er helemaal geen centraal account actief van ROC Tilburg op TikTok. 

Bij mboRijnland lijkt het zo te zijn dat een student het heft in eigen handen heeft genomen. Ook dit account doet het goed met 790 volgers en 10.9K likes! De biografie zegt ‘Real life mbo content’, wat ook wel echt te zien is. Dit account is duidelijk niet vanuit de communicatieafdeling van mboRijnland opgezet, hier gaan studenten gewoon lekker hun eigen gang. We vinden ook een ander account van mboRijnland, met het officiële logo en eenLinktree met o.a. de officiële website, evenementen, contact en hulp bij studiekeuze. Dit ziet er toch net wat professioneler uit :-), máár het is helaas geen actief account, er zijn namelijk geen posts. Ook het account van de studenten is ondertussen niet meer actief. De piek ligt in 2020, dit jaar zijn er geen video’s meer gepost.

Wij kunnen hier een tip uit halen voor jou: claim je account! Een aantal instellingen hebben dit gedaan al zonder actief te zijn. Toch is dit wel een goed idee, want voor je het weet gaat iemand anders er vandoor met de naam van jouw instelling! 

#FYP, wat is dat? 

De instellingen maken veel gebruik van hashtags. De meest voorkomende hashtags zijn de hashtags met de namen van de instellingen. Bijvoorbeeld #mboamersfoort, #mbo, #studenten #studentlife #schoollife #student, of hashtags die gaan over de content van dat specifieke filmpje zoals #huiswerk #foodies #opleiding #vormgeving #backtoschool etc. Wat nu écht opvalt, is dat #fy, #foryou, #fyp ontzettend vaak worden gebruikt. Wat betekent dit? Deze hashtag staat simpelweg voor ‘For You Page’. Deze pagina is bij iedereen anders en bevat content die is gericht op jouw interesses en de video’s die je wellicht ook leuk zou kunnen vinden. Je ziet dat de ‘FY’ of ‘FYP’ als reactie onder video’s worden geplaatst, wat echt een enorm goed teken is. Dit betekent dat jouw video de For You page van meerdere gebruikers heeft bereikt en dat zij jouw content waarderen.

Het is echter niet zo dat het toevoegen van de hashtag in je eigen video’s veel toegevoegde waarde heeft. Het gaat er meer om dat je deze reactie krijgt op je video en dat je deze pagina hebt behaald. De hashtag laat je daar helaas niet sneller komen, dus concentreer je vooral op het maken van sterke content en een hoog bereik! 

De content

Over het algemeen is de content minder gericht op studiekiezers en meer op de studenten zelf. In vergelijking met de hogescholen en universiteiten wordt er meer gebruik gemaakt van challenges, zoals je hier kunt zien bij Grafisch Lyceum Rotterdam: 

Motivatietips voor de examenperiode bij ROC Midden Nederland

Ook hebben zij een leuke mascotte! Hij heeft zelfs een eigen TikTok account. 

Of bij MBO Amersfoort allerlei video’s over hoe de dag van een student eruit ziet, van begin tot eind: 

Het totaaloverzicht

We sluiten dit blog af met een overzicht van de accounts die we gevonden hebben. In deze tabel hebben we alleen de mbo-instellingen op die op centraal niveau een account op TikTok hebben opgenomen. Anders werd de lijst wel erg lang 🙂

 

 

 

 

Mbo Account Volgend Volgers Likes Aantal videos Bio tekst
Aeres veldveehouderij Ja 71 266 1380 4 Welkom op de TikTok pagina van de veehouderij opleiding van Aeres MBO Barneveld
Alfa-college Ja x x x x x
Alfa-college Welzijn Ja 18 22 22 1 Welkom bij ons tiktok account van Alfa-Collge Welzijn😊
Aventus Ja 20 17 29 2 WELKOM @ AVENTUS! ❤️
🔥 Mbo school
📍Apeldoorn, Deventer & Zutphen
CIBAP Ja 18 409 3204 47 Dé vakschool voor vormgeving in Zwolle,
met creatieve mbo-opleidingen.
📸🖥🎨🔨
Clusius college Ja x 9 37 2 x
Citaverde college Ja 204 345 636 5 CITAVERDE College VMBO & MBO is op 5 locaties door Limburg te vinden. 📚💚
Drenthe College Ja x x x x Coming soon 👀🎉💥.
Friesland College Ja 5 2 x 💜 #waarlerenwerkt
👉 Meer dan 130 mbo-opleidingen
📍 Leeuwarden & Heerenveen
Graafschap college Ja x x x x x
Grafisch lyceum Rotterdam Ja 18 1045 11.3K 29 Leuke, grappige, serieuze momenten van het Grafisch Lyceum Rotterdam. #glrvibes
Grafisch Lyceum Utrecht Ja x x x x x
Helicon MBO Ja x x x x x
Koning Willem I College Ja 1 754 4572 41 Koning Willem I College is een mbo school in ‘s-Hertogenbosch
Landstede vrij en gastvrij Ja 4 86 277 8 Fastservice, Facilitair, Travel/Leisure & Hospitality en Luchtvaart, Horeca
Laurentius College Ja 1 3 3 1 Stewardess-Travel en Hospitality Opleidingen
Lucia Marthas Ja 0 307 764 7 Het TikTok account van Lucia Marthas Institute for Performing Arts 💙
MBO Amersfoort Ja 26 49 80 7 Hoe zit jij erbij om 9:00 en 21:00?
Doe nu mee aan de #AMtoPMchallenge!
mboRijnland Ja 10 4 0 x x
MBO Utrecht Ja 3 2 x x x
Mediacollege Amsterdam Ja 1 122 x x Dé vakschool voor opleidingen in de media | mbo & vmbo | creatief | Amsterdam
Noorderpoort Ja 11 12 50 7 Wij bieden opleidingen aan op het gebied van logistiek en transport in Groningen
Nordwin College Ja 2 1 x x x
Regio College Ja x x x x x
Rijn IJssel Ja x x x x x
ROC Da Vinci College Ja 2 20 59 4 Hoi! Welkom op de officiële TikTok van het Da Vinci College.💪
ROC Friese Poort Ja x x x x x
ROC Horizon College Ja x 1 5 1 x
ROC Midden Nederland (centraal) Ja 94 68 203 17 mbo=#MegaBelangrijkOnderwijs
ROCk in je vak!
ROC Midden Nederland (mascotte) Ja 3 23 20 1 – volg hier de avonturen van ons klasse mascotte: GERT
– Gert is de naam👋🏻
ROC Mondriaan Ja 75 26 55 7 Word jij de Mondriaan van morgen?
ROC Ter AA Ja x 4 x x x
ROC TOP Ja x x x x x
ROC van Amsterdam Ja x x x x x
Scalda Ja 8 5 3 1 x
SG De Rooi Pannen Ja 11 286 610 5 Insta: derooipannenvmbotilburg
Fb: derooipannenvmbotilburg
Summa College Ja 1 1 0 x x
SVO Vakopleiding food Ja 143 32 56 5 De leukste en lekkerste mbo-foodopleider van Nederland! BOL niveau 2, 3, en 4
Techniek College Rotterdam Ja 2 0 x x
VISTA College – Zorg Ja 258 1030 45 De officiële Tiktok-pagina van de afdeling Zorg Heerlen en Maastricht!
Zadkine Ja 17 544 27.9K 4 Zadkine Eikenlaan🎓
Greatest Of All Time 😼
✨het leven op het mbo✨
Zone College Ja 17 19 17 Privé Account x