Hoe actief zijn Nederlandse universiteiten op TikTok?

Hoe actief zijn Nederlandse universiteiten op TikTok?

Hoe presteren Nederlandse universiteiten eigenlijk op TikTok? Wat doen ze daar en hoe wordt de content gewaardeerd? We gingen op onderzoek uit om de accounts van de universiteiten te onderzoeken en te vergelijken. Het eerste wat opvalt, is dat zes van de veertien universiteiten een actief account heeft. Dat betekent dat het nog niet de standaard is voor universiteiten om gebruik te maken van dit platform. 

TikTok-gebruikers zijn jong, maar het zijn niet meer alleen de jonge tieners die er gebruik van maken. Ook de (begin) twintigers weten het platform steeds beter te vinden en daarmee wordt TikTok steeds interessanter voor universiteiten. Hierdoor kunnen ze steeds beter de doelgroepen studiekiezers en eigen studenten bereiken.

In de onderstaande afbeelding kun je de statistieken van TikTok gebruikers naar leeftijd binnen Nederland vinden. Hieruit blijkt dat de Nederlandse TikTok gebruikers vooral tussen de 15 en 24 jaar oud zijn. Het is opvallend dat in 2020 de overheersende groep 9 t/m 11 jaar oud was. In 2021 is het gebruik in TikTok flink gestegen, juist ook bij de twintigers.

Bron: Nationaal Social Media Onderzoek, Newcom 2021

Omdat veel universiteiten zich richten op een internationale doelgroep, pakken we ook de statistieken uit de VS er bij. Vooral de grafiek met leeftijden is interessant. Hierin is te zien dat vooral de leeftijdsgroep tussen de 10 en 19 jaar oud het meest actief is op TikTok. Daarna volgen de twintigers, net zoals bij de Nederlandse gebruikers. 

Bron: TikTok Statics, Wallaroomedia.com 2021 

Het account dat het langst bezig is

VU Amsterdam plaatste is op 27 januari 2020 haar eerste TikTok video. Met veel enthousiasme zijn er nog drie video’s geplaatst vóórdat de campussen dicht gingen vanwege COVID-19. Vanaf dat moment vond VU Amsterdam het lastig om video’s te blijven plaatsen. Op 9 september 2021 lijken ze weer terug met een TikTok van een student die is vergeten dat hij naar de universiteit toe moet in plaats van online college te volgen, maar dat is tot nu toe ook de enige video in 2021.

Ook TikTok is natuurlijk een sociaal platform net al alle anderen, dus dat betekent dat mensen je er ook vragen kunnen stellen! Zorg dat je deze ziet en dat je ze ook beantwoord. 

Het account met de meeste volgers

Rijksuniversiteit Groningen heeft op dit moment 2.939 volgers en heeft daarmee het grootste account. Ze volgen zelfs overigens maar 19 andere accounts :-).

Deze grote volgersgroep lijkt redelijk snel opgebouwd, want de eerste video werd gepost op 7 juli 2021. 

De RUG laat in haar TikToks met veel trots de stad Groningen en haar gebouwen zien.

Met aandacht voor de stroopwafel en het broodje haring, en een TikTok van een student die haar reis van de USA naar Groningen vastlegt, lijkt dit account zich vooral op de internationale (aankomend) student te richten.

De RUG is niet de enige hogeronderwijsinstelling uit Groningen op TikTok blijkt al snel :-). 

Het account met, in totaal, het meest aantal likes

Hoewel de RUG pas sinds juli 2021 actief is, hebben ze in totaal wel al het meest aantal likes verzameld op hun 15 video’s. Namelijk 42,1K likes. Dat is veel in verhouding tot hun bijna 3.000 volgers. Dit laat zien dat je op TikTok ook met niet zo heel veel volgers een groot bereik kunt genereren. Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld Instagram waar je vaker last dan voordeel hebt van het algoritme en de hoeveelheid content die daar geplaatst wordt.

De tweede video die de RUG publiceerde werd 267,6K keer bekeken en kreeg 24,5K likes en bijna 500 comments, waarbij RUG overigens lekker mee deed in die comments.

Wat RUG hier goed heeft gedaan, is aanhaken op een TikTok trend van dat moment: #27videoschallenge. Het TikTok algoritme beloont het als je meedoet aan actuele trends.

Het account met de meeste video’s

Universiteit Leiden is actief sinds 22 oktober 2020 en heeft tot nu toe 46 video’s geplaatst.

Wat vooral opvalt is dat zij een vaste TikTok creator hebben ingeschakeld. Sanne post heel consequent en frequent. De content is gerelateerd aan de thema’s die op dat moment op de universiteit spelen.  Bijvoorbeeld Wellbeing Week: tijdens deze week wordt er aandacht besteed aan het welzijn van de student. Dit betekent dus zeker niet dat een individuele student helemaal haar eigen gang gaat; er is dus wel enige coördinatie  met de contentkalender van de universiteit.

En als Sanne ermee stopt, wordt het stokje netjes overgedragen aan Lisa! 

De content van de video’s

De content van de universiteiten is vooral gericht op informatieve video’s met een vleugje humor. En die humor is een must op TikTok! Ook is het goed om met de video’s dichtbij de belevingswereld van de student te blijven, zoals ‘herken jij je hier ook in?’ filmpjes. Dit zie je bijvoorbeeld terug bij Radboud Universiteit, wanneer een studente zich klaarmaakt om productief aan de slag te gaan, maar dit toch mislukt:

Bekijk het filmpje hier.

Of een kijkje in de wereld van een student in een specifieke stad, zoals Universiteit Groningen doet:

Bekijk het filmpje hier.

Mooie sfeerbeelden van de stad waar de universiteit zich bevindt doen het ook goed, alle highlights worden op een rijtje gezet. Voorbeeld van Universiteit Leiden met Den Haag: 

Bekijk het filmpje hier. 

En uiteraard de informatieve video’s, zoals o.a. over diverse studierichtingen: 

Bekijk het filmpje hier. 

Het totaal overzicht

Universiteit Account Volgers Likes  Aantal video’s Bio 
Erasmus Universiteit Rotterdam Nee x x x x
Open Universiteit Nee x x x x
Radboud Universiteit Nijmegen Ja 1579 22.800 25 Radboud University in Nijmegen, The Netherlands. Get to know our #radboudlife!
Rijksuniversiteit 

Groningen

Ja 2939 41.900 15 Top 100 University✨ Explore Groningen, Leeuwarden, and all things UG🇳🇱
Technische Universiteit Delft Nee x x x x
Technische Universiteit Eindhoven Ja 0 0 0 x
Tilburg University Nee x x x x
Universiteit Leiden Ja 1536 19.300 46 🔎Discover our university www.universiteitleiden.nl
Universiteit Maastricht Ja 5 0 0 x
Universiteit Twente Ja 1381 27.900 38 Explore the campus, studies and student life🍃🏘
Universiteit Utrecht Nee x x x x
Universiteit van Amsterdam Ja 37 0 0 Welcome to the UvA ❌❌❌ Find out more about our: 🏛 campuses 🎓 student life
Vrije Universiteit Amsterdam Ja 397 1905 10 Welcome to the official TikTok account from Vrije Universiteit Amsterdam!
Wageningen Universiteit Ja  52 60 8 Officieel TikTok account van Wageningen University & Research, NL 💚 #WURlife

 

Tot slot

Wat leren we van dit kleine onderzoek? Een aantal inzichten op een rij:

  • Ook met weinig volgers kun je op TikTok een groot bereik genereren
  • Je hebt studenten nodig als content creators
  • Humor is een must op TikTok. Dit kan óók als je informatieve video’s maakt
  • Blijf met je video’s dicht bij de belevingswereld van de studenten
  • Sfeerbeelden van de stad en/of de gebouwen werken ook goed
  • TikTok heeft een geheel eigen contentstrategie (geen copy-paste van andere kanalen)
  • Ook TikTok is een sociaal platform, antwoorden op comments hoort erbij.
  • Ook als je nog niet actief bent op TikTok, claim dan wel alvast een account met de naam van je onderwijsinstelling. Anders doen anderen het wel… 

Wordt vervolgd

Wie A zegt, moet ook B zeggen, dus uiteraard komen we binnenkort terug met een vergelijkbaar blog over hogescholen en mbo-instellingen. Ook wij zijn benieuwd naar het TikTok gebruik daar en wat bijvoorbeeld de universiteiten van hen kunnen leren.