Een online community voor onderzoekers

Een online community voor onderzoekers

Met trots lanceren we samen met de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek NWO het platform Pontem: dé online community of practice voor onderzoek en onderzoekers met een connectie met het Caribisch gebied. Dé plek om online met elkaar in contact te komen en te leren van elkaars ervaringen en expertise. Een community die bijdraagt aan en onderdeel is van de samenleving op de Cariben.

Sinds 2013 loopt het Caribisch onderzoeksprogramma, gefinancierd door OCW en uitgevoerd door NWO. De betrokken onderzoekers wilden graag een manier om vaker en beter met elkaar in contact te komen. NWO komt aan de behoefte van de onderzoekers tegemoet door het faciliteren van het totstandkomen van een online community of practice. Het opzetten van de online community draagt bij aan één van de doelen van NWO, het duurzaam versterken van de kennisgemeenschappen en het kennissysteem op Caribische eilanden. NWO heeft Noscura gevraagd hen te helpen bij het ontwerpen en implementeren, wij hebben de opdracht met veel enthousiasme aangenomen.

Vanaf de start waren de gebruikers betrokken bij dit project. Samen met hen en onze opdrachtgevers bij NWO zijn we opzoek gegaan naar de succesfactoren van een online community waarin de verbinding en het project centraal staan. Ook in de vervolgstappen gaven gebruikers input in een brainstormsessie of feedback via korte vragenlijst. Zo kwamen we samen tot een structuur en functionaliteiten die we hebben tot op functioneel niveau hebben uitgewerkt in must haves, should haves en could haves. Met deze randvoorwaarden hebben we een toolselectie uitgevoerd en hebben we gekozen voor Harmonics van Winkwaves.

Met veel plezier heeft Noscura daarna Pontem volledig opgezet, ingericht en opgeleverd. In deze fase stonden de gebruikers weer centraal. In de aanloop naar de lancering zijn eerst 10 en daarna 30 onderzoekers aan de slag gegaan met profielen, thema’s en tijdlijnen zodat Pontem in de Week van de Caribisch onderzoek feestelijk gelanceerd is, mét relevante inhoud. Hiermee ondersteunt Pontem het bouwen aan een sterke Caribische onderzoeksgemeenschap!